Изберете страница

Видове улучни системи, като част от покривната система на всяка сграда

05.06.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Покривът и правилно инсталираните улучни системи функционират като едно цяло. Ако отстраняването на влага се извършва правилно и своевременно, това без никакво съмнение, ще удължи обслужването, както на покрива, така и на цялата сграда като цяло.улучни системи

Дренажната система представлява цял комплекс от всякакви устройства, който гарантира на сградата, че тя остава суха отвътре и няма да бъде отмита от дъждовни потоци отвън. Този комплекс, благодарение на устройството на своя дизайн, събира седиментна влага от покрива на сградата, отвежда я до основната канализация. Също така, целта на всеки отвод е да предпази стените на сградата от намокряне, а тревната площ в съседство със сградата от ерозия.

И сега, по-подробно за дренажните системи и какви типове са те.

Улучните системи се различават. Някои са правоъгълни в напречно сечение, други са кръгли. В допълнение към изразените си дизайнерски разлики, може да се отбележи, че например, поцинкована преливница се предлага с двустранно полимерно покритие, но само ако принадлежи към система с кръгло напречно сечение. В системи с правоъгълно напречно сечение този водоотвод би бил покрит само с полимер отзад. Отвътре страната му ще остане незащитена от корозия от каквото и да било, освен, може би, малък слой грунд. Следователно, за по-голяма трайност е по-добре да инсталирате по-скъпа, но и по-надеждна система от кръгли улуци.

Но горното не се отнася за PVC улуци. Видът на такива улуци няма да повлияе нито на качеството на канализацията, нито на дълголетието на системата. По принцип ограниченията при избора на форми се определят само от екстериора на самата сграда.

Улучни системи – разновидности

  1. Дренажни системи от метали. Такива системи са по-популярни от всички останали. Те са здрави и издръжливи, но поради високата си цена не винаги са достъпни за много купувачи. Изработени от мед или поцинкована стомана, металните улуци са много по-ниски от пластмасовите по елегантност и естетика.улучни системи
  • Медните улуци са почти винаги отличителни и декоративни. Първоначално блестящ, с течение на времето такъв улей ще потъмнее, придобивайки нюанси на благородна патина. Този метал е много издръжлив и с подходяща грижа може да продължи повече от век. Структурните елементи на меден отвод обикновено са споени заедно, което придава на такава система отлична плътност.
  • Стоманените улуци обикновено са покрити със защитен полимер отгоре. Не потъмнява с времето и може да издържи на големи температурни скокове. В същото време той не се деформира, запазвайки първоначалния си вид. Голям избор от цветове ще ви позволи да изберете улук, който да пасва на всяка сграда.
  1. PVC Пластмасови дренажни системи. Тези системи са много по-достъпни от металните. Те са много леки (пробегът тежи 700g) и имат отлично звукопоглъщане. Шумът от течаща вода през такива канали и тръби е почти неразбираем. Тези основни критерии правят този тип улуци най-популярните днес. Друг плюс на такива улуци е, че гладката пластмаса не позволява есенните листа и мръсотия да се натрупват в улуците и фугите, като по този начин запушват дренажа и пречат на потока. Монтажът на такъв дренаж е много прост, тъй като компонентите са прикрепени един към друг с помощта на специално проектирани гумени дистанционери и лепило. Този дизайн обикновено също има висока степен на херметичност.