Изберете страница

Покривът е концепция, която включва цяла система от различни елементи. Покривът не е просто покритие (метално, меко, шисти), това е на първо място външната защита на къщата, защита, която трябва да бъде надеждна и висококачествена. В допълнение към съпътстващите покривни компоненти, всички видове допълнителни елементи сега са широко използвани: било, изходи за антени, вентилационни тръби, покривни стълби, ветропоказател, гумени уплътнения, фунии за всмукване на вода, фитинги за отводняване (за плоски покриви), бои с полимерно покритие , крепежни елементи за топлоизолация и хидроизолация, снегозадържатели.

Целта на тези елементи е да предпазят покрива. Видове покривни аксесоари. Предпазват от течове, натрупване на влага и навлизане на сняг под покрива. Те придават завършек на всеки покрив.

Добре направените отвори за вентилационни тръби, за комини, за покривни прозорци осигуряват добро състояние под покрива. Правилно избраната изолация, гумени уплътнения и втулки осигуряват херметичност и предотвратяват навлизането на насекоми, влага и птици в покрива. На комините са монтирани специални чадъри за защита от валежи, а в покрива комините са изолирани със специални материали.

Видове и разновидности на покривни аксесоари

Покривните фунии се използват за събиране и оттичане на дъждовна и стопена вода.

Покривните стълби са предназначени за удобно и безопасно движение по покривната повърхност. Покривните огради се използват и за предпазване от падане от покрива.

Изходите за антена уплътняват преминаването на антената през покрива. За запечатване на дупките в металния покрив се използват гумени уплътнения.

Покривните кънки са предназначени да създават вентилация под покрива и да предпазват от вода, сняг и попадане на птици под покрива.

Снегодържателите се използват за плавно снегопочистване и изключване на тежки слоеве, падащи от покрива. Видове покривни аксесоари.

Флюгера е покривна декорация, която показва, когато е монтирана на покрива в най-високата точка и правилно балансирана, посоката на вятъра.

Дренажните фитинги се използват за отвеждане на вода от плоски покриви през есенно-пролетния сезон и са с форма на фуния.

За боядисване на несъвършенства на покрива или промяна на цвета му се използва боя с полимерно покритие. Тези бояджийски материали са издържали изпитанието на времето. Също така покривът, покрит с полимерна боя, става по-здрав.

Силата и надеждността на всеки покрив се определя от масата на частите, които удължават живота на покритието и помещението (издатини, шевове, вдлъбнатини на покрива, правилно завършени, ще го предпазят от бързо износване и изтичане).