Изберете страница

Видове материали за хидроизолация на плосък покрив. Кой е най-удачния вариант?

02.10.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Покривните материали за плосък покрив не могат да бъдат избрани на принципа на „актуалност през новия сезон“. Всички видове модерни ондулини и гъвкави плочки не са подходящи. И ето защо: въпреки декоративния си ефект и безспорно доброто представяне при работа върху скатни покриви, те не са в състояние да образуват непрекъснат влагоустойчив килим. И ето как трябва да бъде плоският покрив: абсолютно херметичен, с минимум шевове – за да се гарантира, че влагата не може да проникне под слоевете на покривната торта. Видове материали за хидроизолация на плосък покрив: битумни ролкови материали; полимерни мембрани; мастики. Всички тези покрития в състава на покривния килим са достатъчно плътни, за да осигурят добра хидроизолация на плосък покрив, и достатъчно еластични, за да възприемат нормално топлинни и механични влияния.

Освен това всеки материал има свои собствени характеристики – по отношение на функционалност, метод на монтаж, издръжливост, цена. Ето защо, ако планирате да покриете плосък покрив, но все още не знаете как, тогава ви предлагаме да се запознаете с характеристиките на основните материали.

Видове материали за хидроизолация на плосък покрив. Вариант №1 – Битумни материали

Това са валцовани материали, които са твърда основа, импрегнирана с окислен или модифициран битум. Доставя се на ролки, дълги 10-30 м, широки около 1 м. Битумните материали са от следните видове: покривен материал; rubemast; стеклоизол; еврорубероидна или битумно-полимерна мембрана. Ruberoid Ruberoid може да се нарече едно от най-разпространените хидроизолационни покрития както в съветския период, така и сега. Всъщност това е картон, импрегниран с битум. От едната или от двете страни на покривния материал има защитна засипка (пясък, азбест, талк и др.).

Издръжливостта на покрив от покривен материал е 5-10 години. Покривният материал има минимално водопоглъщане, така че няма съмнение относно неговите хидроизолационни свойства. Устойчив е на атмосферни явления и механични влияния, благодарение на което е в състояние да издържа на дъжд, градушка и сняг. За съжаление покривният филц не е устойчив на екстремни температури: топи се при топлина (над 50°C) и се напуква при студ.

Следователно не е необходимо да се разчита на продължителна експлоатация, без ремонт. Средната продължителност на живота на покривния материал е 5-10 години. Въпреки това, в защита на този материал, можем да си припомним, че той е евтин и инсталирането му е доста просто. Ролките се разточват на покрива и се залепват върху основата с битумен мастик с внимателно оразмеряване на шевовете – това е всичко. Видове материали за хидроизолация на плосък покрив

Rubemast Rubemast всъщност е същият покривен материал, но вече подобрена, по-модерна версия на него.

Изработен е и на основата на покривна хартия, но се различава с по-дебел битумен слой от долната страна. Поради това rubemast се характеризира с повишена пластичност, той е по-малко податлив на напукване при механично напрежение и температурни промени. Следователно експлоатационният му живот е по-дълъг от този на обикновен покривен материал – около 15 години. Rubemast се отнася до заварените видове материали. Полагането му се извършва чрез разтопяване на долния слой с пропанова горелка или разтворители.

Stekloizol Stekloizol (стъклен покривен материал, стъклена мачта) вече принадлежи към малко по-различните видове материали. Въпреки че външно се различава малко от покривния материал и рубемата. Цялата разлика е в пълнежа. Като основа в стъкления покривен материал се използва фибростъкло или фибростъкло, покрито с битум. Върху материала се нанася слой от гранулирана подложка, а отдолу се фиксира топим филм. Съответно монтажът на стъклена мачта се извършва чрез сливане. Фибростъклото, за разлика от картона, не гние. Те са „усилването“ на материала, задържайки гъвкавия битум заедно и го предпазвайки от напукване. Съответно стеклоизолът е по-издръжлив от покривния материал и рубемаста. Неговият експлоатационен живот достига 20 години.

Видове материали за хидроизолация на плосък покрив. Европокривен материал

Въпреки предимствата на всички видове материали, европокривният материал е една стъпка над тях – най-модерното и функционално битумно покритие. Не е съвсем правилно обаче да го наричаме битумен, по-правилно е да го наречем битум-полимер. Европокривният материал съдържа битум, модифициран с различни добавки, например парчета каучук, което придава на крайния материал специална гъвкавост и хидроизолационни свойства.

Основата на европокривния материал е фибростъкло (платно, плат) или полиестер (полиестер). Тези материали са синтетични, не гниещи, издръжливи. От двете страни на основата се нанася битумно свързващо вещество, състоящо се от битум, добавки и пълнители. В горната и долната част на платното се фиксират защитни слоеве от полимерен филм или насипни материали (шисти, пясък, талк и др.).

Монтажът на европокривен материал, като правило, се извършва чрез разтопяване на долния битумно-полимерен слой с горелка и след това залепването му към покрива. Този метод на полагане е типичен за видове материали с полимерен (индикаторен) филм. Материалът с вече съществуващ самозалепващ се слой е по-удобен при монтаж. Закрепването му върху покрива е толкова лесно, колкото и черупката на круши – просто отстранете защитния филм и залепете платното на предварително подготвено място.

В следващата статия ще разгледаме и останалите удачни варианти за хидроизолация на плосък покрив.