Изберете страница

Видове керемиди и техните предимства

04.09.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Когато стане въпрос за видимата част на покривната система, веднага в съзнанието ни изкачат керемидите. Наред с тях обаче, покривът е система от компоненти, които функционират като едно цяло. Тази система изолира нашия дом от всички атмосферни влияния – силни дъждове, бури, снегове и виелици. Керемидите са изключително устойчив материал, произведени от качествена изходна суровина и имат оптимално тегло на кв.м. Процеса на производство е високотехнологичен, глината се смесва с вода, суши се и се изпича принад 1000 градуса. Това гарантира високото качество на крайния продукт. Керемидите са водонепропускливи, студо и мразоустойчиви, с над 30 години търговска гаранция. Осигуряват естествено изпарение на влажността, естествена вентилация на сградите и осигуряват необходимия микроклимат в тях. Не благоприятстват развитието на мухъл и плесени, благодарение на покритието си. В България се срещат керемиди с един или два улея, както и стари турски керемиди (средиземноморски тип).

Керамичните керемиди са най-стария познат и широко приложим материал за покриване на покривни конструкции на къщи и сгради. Изходната суровина, от която се произвеждат е глината. Тя е естествена суровина с редица важни свойства – екологично съобразна, без химически примеси, рециклируема, с естествен цвят. Освен това е устойчива на UV лъчи, дълготрайна, дишаща, термо и пожароустойчива, устойчива на киселини и основи, икономична на база съотношение цена/дълготрайност и др. Разновидностите на пазара са много – има гръцки, български, сръбски и много други варианти. Гръцките керамични керемиди са покрити или не с гланцово покритие, с висока или ниска вълна. При тях допълнителни форми няма – например крайни странични за ляво и дясно поставяне, изрязани за отвори, капаци, комини, вентилиращи и др. Все по-голяма популярност набират керемидите Тондах на най-големия производител на тухли в света Винербергер.

Битумните керемиди все повече набират популярност на пазара в България през последните години. Предлагат се в множество форми (пчелна пита, боброва опашка, правоъгълни, вълнообразни, самозалепващи) и цветове, което ги прави атрактивни при изграждане на модернистични архитектурни дизайни на покриви. В тях се импрегнира фибростъкло подсилено с битум и минерална цветна посипка. Те са лесни за монтаж и имат дълъг експлоатационен живот, като при монтажа се използва газова горелка или поялник с горещ въздух и шигли или метални пластини за закрепяне.

Металните керемиди се изработват от неръждаема стомана с допълнителна обработка на стоманата с цинк, мед и алуминий. Тези керемиди са многопластови, с изключителна здравина и на практика са вечни. Не се пукат и не се влияят от никакви атмосферни условия. Боята върху тях осигурява защита, а окислителните процеси на допълнителните примеси в тях осигуряват т. нар. защитна патина. Металните керемиди са огнеустойчиви, ветроустойчиви, енергийно ефективни и относително леки. Профилираните метални листове керемида имат по-голяма площ от керамичната, имат вълнообразна шарка. Монтажа е сух, посредством метални планки, образуват се покриви с шев.

Бетонните керемиди се използват за архитектурни сгради в различни стилове, визията и индивидуалността са ключовите фактори, които се ценят от строители и архитекти. Те са с 25 процента по- твърди от керамичните и с времето това се засилва. Рециклирането им е по-ефективно и лесно от това на другите видове керемиди. Съотношението цена/качество при бетонните керемиди е много добро. Цветовете на бетонните керемиди са по-малотрайни от тези на керамичните. Като цяло този тип керемиди се използва най-рядко в практиката.