Изберете страница

Вентилация. Как да удължим живота на покрива ? Монтаж на вентилация

12.12.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Няма нужда да говорим за необходимостта от вентилация на покрива. Всички знаят това. Но как да го направите ефективен и издръжлив ще бъде обсъдено в тази статия.

Защо се нуждаете от вентилация на покрива

Трудно е да се надцени значението на покрива. Ето защо, когато издигат сграда, опитни строители оборудват покрива със специални грижи, осигурявайки му надеждна изолация, изолация и вентилационна система. По време на експлоатацията на къщата вътре в помещенията се образува пара, която според законите на физиката се издига в подпокривното пространство. И ако няма правилно регулирана вентилация на покрива, тогава парата се утаява върху покривните конструкции, което ги прави неизползваеми и унищожава носещите елементи на сградата. Покривът без вентилация е опасен. Високата влажност ще доведе до образуване на мухъл и плесен по стените, намокряне на изолацията, което означава влошаване на топлопроводимостта и замръзване на къщата. Добре изградената покривна вентилационна система ще помогне да се избегне това, което ще изведе кондензат и ще предотврати разрушаването на цялата конструкция.

Вентилацията у дома може да бъде точкова и непрекъсната, естествена и принудителна. Най-често срещаните източници на циркулация на въздуха са:

капандури;

кънки от скатни покриви;

празнините, предвидени за покривния пай и стрехите;

изпускателни вентилатори на покривите и други елементи на вентилационната система с дупки.

За малки или средни покриви естествената вентилация е достатъчна. Принудителните вентилационни елементи се монтират на големи покриви, където естественият обмен на въздух на подпокривното пространство не е достатъчен.

Елементи на вентилация на покривна система

Сглобяването на вентилационните компоненти (включително работата) е не повече от 2–5% от цената на самия покрив, което е много по-малко от това, което ще е необходимо за ремонт на покрива, отделни секции на къщата или дори цялата конструкция като цяло, ако вентилационната система не е инсталирана или инсталирана на „Може би, предполагам, и по някакъв начин.“

Основните задачи, възложени на елементите на вентилационната система:

отстраняване на пара, навлизаща в подпокривното пространство от вътрешността на къщата;

намаляване на топлинния поток, проникващ под покрива, поради нагряването му на слънце;

изравняване на температурата на покрива, за да се предотврати образуването на висулки по ръбовете на стрехите и лед по покривната повърхност.

Вентилационна покривна лента

Вентилационната лента затваря всички пукнатини на покрива, като същевременно осигурява достатъчен въздушен обмен и предпазва подпокривното пространство от отломки, птици и други дребни животни.

В зависимост от предназначението те се разграничават:

лента за вентилация;

перфорирана корнизна лента (надвесен аеро елемент).

Предимства от използването на покривна лента:

създава добра дишане;

подчертава декоративното покритие на покрива;

Осигурява защита от влага, отломки и насекоми.

Покривната лента за билото предпазва билото на покрива от валежи и падащ сняг под покрива. Заедно с това отстранява парата от покривната торта, предотвратявайки намокряне и разлагане на рафтовата система и покривния материал.

Добрата вентилационна лента от известни производители, като правило, се обработва със специални съединения срещу UV лъчение, което осигурява допълнителна защита на ставите на покрива от повреда на слънчевата радиация. По ръба на покрива е положена лента за било, а върху него вече е монтиран било. Работите се извършват при температура на въздуха от +5 ° C.

За покриване на стрехи се използва перфорирана лента за стрехи. Той не само предпазва подпокривното пространство от гризачи, птици, насекоми, мръсотия и създава свободен обмен на въздух, но също така увеличава здравината на някои покривни компоненти.

Вентилационна покривна мрежа

За скатните покриви, освен правилния обмен на въздух, важна задача е и защитата от насекоми. Стършелите, осите и малките птици обитават подпокривното пространство, изграждат гнезда, като по този начин създават не само шумов ефект и антихигиенични условия, но и пречат на естествената вентилация на покрива. За борба с такова бедствие е проектирана вентилационна мрежа против комари с клетки с размери 2-3 мм.

Мрежата от неръждаема стомана се счита за най-добрата, тъй като е най-издръжлива и здрава. Той е устойчив на корозия, не разваля екстериора на къщата и има много по-дълъг експлоатационен живот от аналозите. От минусите може да се отбележи само висока цена в сравнение с други видове мрежи.

Не е желателно да се използват стоманени мрежи, тъй като те корозират поради капки кондензат, гниене и ръжда. По-добре е, за да спестите пари, да използвате мрежа за боядисване с малки клетки като бюджетен вариант. Неговият плюс е ниската цена и лекотата на монтаж – мрежата се припокрива и прикрепя с телбод към дървените части на покрива. Въпреки това, маскиращата мрежа не е много здрава и поради това е краткотрайна.

Проходни покривни вентилационни елементи

Преходните елементи (прониквания) са неразделна част от вентилационните тръби. Предназначени са за уплътняване на покривни отвори. По правило те не са включени в обхвата на доставката, а се избират отделно за всеки тип покрив. Пробивите са разнообразни по форма, размер, цвят, което се дължи преди всичко на производителя, и второ на покривното покритие (мек покрив, велпапе, метални керемиди). Но всички те са лесни за инсталиране. Монтират се както на етапите на строителство, така и върху вече готовия покрив. Само при точно подбрани проходи, съответстващи на покриващия материал, можем да говорим за издръжливостта на вентилационната система, липсата на течове в зоните на закрепване и способността да издържат на всички климатични натоварвания от покривните компоненти.

Аератор за вентилация на покрива

Покривните аксесоари като аератори са предназначени за по-ефективно проветряване на меките покриви. Това са елементи на принудителна вентилация, които намаляват налягането под покрива и увеличават сцеплението, което осигурява необходимия въздушен поток.

Аераторите се избират в зависимост от площта на покрива, като се спазват следните правила:

аератори са монтирани на най-високите места на склоновете по цялата дължина на покрива за равномерно проветряване на цялото подпокривно пространство;

разстоянието между съседните устройства се поддържа най-малко 12 m;

прикрепете аератори към дюбели или анкерни болтове и снабдени с филтри за предотвратяване на навлизането на мръсотия, влага и насекоми;

за да регулирате системата по време на изграждането на покрива, изберете зони на ставите на уплътнението;

за да предотвратите течове, използвайте уплътнител или специална лента.

Вентилационните аксесоари включват също надвесното било, което има чести редове зъби, които предпазват междината на стрехите и съседното подпокривно пространство, както и вентилаторите на покрива. Те са незаменими на плоски покриви с недостатъчна естествена конвекция и на скатни покриви, когато не е възможно да се оборудва естествена вентилация.

Вентилационен проход през покрива

Всеки вентилационен канал се извежда към покрива на къщата и образува така наречения проходен възел (UP) в изходните точки под формата на тръба, вкарана или в самия покрив през изхода, или в стоманобетонни стъкла.

Промишлените вентилационни канали са:

клапанни и безклапанни

с допълнителна изолация;

с ръчно и автоматично управление на клапана за отваряне/затваряне.