Изберете страница

Вентилацията на мек покрив – как е подредена ? Важни характеристики на покрива

08.04.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Вентилацията на мек покрив. Надеждният и издръжлив покрив е ключът към издръжливостта на жилищната сграда като цяло. Качеството на покривната конструкция обаче директно зависи от много нюанси, които трябва да се вземат предвид при подреждането му.

Мекият покрив, който е много популярен в съвременното строителство, не прави изключение. Неговото инсталиране изисква отчитане на много фактори. Изисква и компетентно подреждане на различни компоненти, не на последно място от които е ефективна вентилационна система. Без да се осигури нормален обмен на въздух вътре в покривната конструкция, трудно може да се разчита, че тя ще служи дълго.

За какво служи вентилацията на покрива?

Вентилацията – система с мек покрив осигурява редица важни функции, като например:

обмен на топлина и въздух между вътрешното пространство на покрива и околната среда;

предотвратяване на конденз вътре в покривната конструкция, водещ до влошаване и разпадане на различните му елементи;

топлообмен между подпокривното пространство и жилищните помещения.

Покривна вентилация от мек покрив

Вентилацията – липсата на нормална такава бързо се отразява на неговото качество и функции, проявявайки се в следното:

През мразовития сезон топъл въздух от стаята, издигащ се нагоре, загрява покрива. Ако върху покрива има сняг, той започва да се топи, стича се по склоновете и образува ледени висящи на стрехите.

В резултат на въздействието на топлина от жилище върху по-студен покрив, в подпокривното пространство се образува конденз. Получената влага прониква в летви, греди и други конструкции, причинявайки разпространение на мухъл, гъбички и гнилостни микроорганизми.

През горещия летен сезон, ако липсва вентилацията, отоплението на покрива води до значително повишаване на температурата в самото жилище.

Устройството на вентилационната система на мекия покрив

В миналото, по време на строителството на къщи, функцията на вентилация на подпокривното пространство беше възложена главно на капандурите. Ефективността им обаче като правило е недостатъчна и във всеки случай зоните с лоша вентилация остават. Затова понастоящем за тази цел се използват по -модерни вентилационни конструкции. По-специално, един от най-ефективните варианти е подреждането на вентилиран хребет за мек покрив. Вентилацията на мек покрив.

Функционирането на гребенната вентилация възниква в резултат на процеса на конвекция. В резултат на това, топлите въздушни маси се издигат нагоре от корниза, а студеният въздух, напротив, се изтегля надолу. В същото време вентилационната система има свои собствени зони за влизане и излизане. Въздухът навлиза в подпокривното пространство отдолу, през надвесите на покрива, а билната структура отгоре служи като изходна точка.

За да се предотврати проникването на насекоми, малки животни или мръсотия през надвесите на покрива заедно с въздуха. Те са оборудвани със специални ламели, решетки или перфорирани софити. Що се отнася до билото за мек покрив в горната част на конструкцията, за да се осигури пълна вентилация, препоръчително е да го монтирате по цялата дължина на покрива. Такова устройство за вентилационен хребет му позволява да изпълнява функциите си възможно най -ефективно, като избягва появата на зони с лоша вентилация.