Изберете страница

Битумна мастика. Как да изберем? Особености на работа с мастика.

08.10.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

КАК ДА ИЗБЕРЕМ БИТУМНА МАСТИКА ?

Когато избирате продукт за хидроизолация на фундамент, битумна мастика, трябва да обърнете внимание на следните параметри:

  1. Разход, кг / кв.м

Стойността на консумацията на битумна мастика ще покаже колко консерви или палети са ви необходими за работа. Струва си да се има предвид, че производителят често посочва разхода по отношение на дебелина 1 мм или дебелината на слоя, образуван по време на едно нанасяне. Но ако един слой не е достатъчен, за да осигури желаните функционални свойства на покритието, бъдете готови за факта, че крайният разход на мастика ще се увеличи значително.

  1. Масова част от нелетливи вещества,%.

Колкото по -малък е, толкова по -тънък е слоят мастика след изсушаване. На вътрешния пазар се представят продукти с масова част от нелетливи вещества от 20 до 70%. Битумна мастика

  1. Време на междинно сушене, ч.

За да може хидроизолационният слой надеждно да предпазва от проникване на вода, той трябва да е доста дебел. Колкото по -малко време отнема да изсъхне един слой, толкова по -бързо ще свърши работата.

Други параметри – гъвкавост върху гума, адхезия към повърхността, температура на омекотяване на сухо разстояние – са много важни. И при някои специфични обстоятелства те могат да бъдат критични – например, ако качеството на хидроизолационната повърхност е ниско, адхезивът върху мастика е важен, но това, което е необходимо, през зимата, когато температурата е отрицателна, гъвкавостта при разглеждането на материала.

За монтаж на покривна хидроизолация, съществува и еднокомпонентен продукт за студена употреба на базата на органичен разтворител.

В допълнение към хидроизолационните основи, тази битумна мастика е отлична за монтиране на покриви и тяхното поправяне, както и за хидроизолация на балкони и лоджии. В някои случаи дори може да се използва за залепване на валцувани битумни материали, както и за защита от пара и корозия на метални конструкции.

Готовото покритие има уникална способност да се разтяга с повече от 1000% и да не се счупи при никакво движение и свиване на конструкциите. И това е с дебелина на слоя 2-6 мм!

Мастикът е много икономичен – за образуване на слой с дебелина 2 мм на площ от 1 кв. М. ще са необходими само 1,75 кг.

След изсушаване мастикът остава лепкав. Това е много полезно за последващата топлоизолация на конструкцията с леки топлоизолационни плочи – това осигурява допълнително сцепление. Изсушеният мастик съдържа изчезващо малко количество разтворител. Това е така, за да няма химическо взаимодействие между изолацията и битумния слой.

Ако се планира в бъдеще хидроизолационният слой да бъде покрит с някои декоративни материали: Тогава върху изсушената мастика може да се излее тънък пясък и леко да се валцува. Това ще изключи плъзгането на облицовъчните панели и други материали и ще улесни работата.

ОСОБЕНОСТИ НА РАБОТА С МАСТИКА

Битумна мастика – тя има удобна консистенция за работа и лесно се разнася по повърхността с шпатула, четка или специален „моп“. Мастикът може да се нанася при отрицателни температури. Но в същото време трябва да е топъл – да се държи поне един ден в отопляемо помещение. Препоръчително е да работите с него с гумирани ръкавици, пръските и петна от дрехите могат да бъдат отстранени с разтворител.

Мастикът лесно и надеждно изолира най -недостъпните части на конструкцията. Но в някои случаи – например при изолация на фугата между вертикални и хоризонтални повърхности – е необходимо да се подсили с подсилваща лента от фибростъкло. Ширината на лентата трябва да бъде най -малко 200 mm, 100 mm от всяка страна, плътността на тъканта трябва да бъде най -малко 300 g / m2. Лентата се притиска в тънък слой мастика и след това върху нея се нанася основният слой на продукта.

Хидроизолация на основата и не само тя – с помощта на битумен мастик – икономично и надеждно решение!