Изберете страница

Беседки. Какви са покривите за градински къщи ?

01.17.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Системите за покривни ферми за беседки са подобни на тези, използвани при строителството на жилищни сгради. Конструкциите тук са разделени по подобен начин, на едно-, дву- и четирискатни, както и многоскатни покриви, в 5 – 8 лица.

Едноскатни и двускатни покриви

Покривът на навес се използва за квадратни и правоъгълни сгради. Системата на фермата тук е доста опростена, ние имаме опит в бързото и качествено изграждане. Освен това за строителството не са необходими много материали, така че навесният покрив може да се счита за бюджетен вариант. Също така си струва да се отбележи лекотата на полагане на покривни материали.

Трябва обаче да се помни, че наличието само на един наклон прави беседката практически незащитена от дъжд и вятър. Можете леко да компенсирате този недостатък, като направите солидна задна стена и увеличите максимално предния надвес. Така дъждът ще бъде по-малко забележим в сградата.

При двускатен покрив системата на ферми вече е по-сложна, както по отношение на дизайна, така и по отношение на конструкцията. Покривът от този дизайн, както и навесният покрив, е подходящ за правоъгълни и квадратни беседки. Наличието на два наклона осигурява на сградата малко по-добра защита от вятър и валежи.

Ако говорим за недостатъците на този покрив, тогава това, както бе споменато по-горе, е трудността при проектирането и монтажа. Също така, поради увеличаването на площта на покрива, ще има по-голям разход на материали.

При двускатен покрив системата на ферми вече е по-сложна, както по отношение на дизайна, така и по отношение на конструкцията. Покривът от този дизайн, както и навесният покрив, е подходящ за правоъгълни и квадратни беседки. Наличието на два наклона осигурява на сградата малко по-добра защита от вятър и валежи.

Покривни материали за беседки: видове и избор

По принцип за градински къщи можете да вземете всеки покривен материал, който ви подхожда като цена и външен вид. Но все пак не си струва да приемате първото нещо, което се натъква напълно необмислено.

Видове покривни материали

Помислете за няколко вида покривни материали, които най-често се използват за покриване на градински къщи.

Еврошиферът е екологичен, лесен за инсталиране, има ниско тегло, биостабилен и също така непретенциозен към вида на крепежните елементи. Минуси – запалими, цветовата палитра на материала е доста тясна, боята постепенно избледнява на слънце.

Поликарбонат – лесен за монтаж, лек, може да се огъва според нуждите. Минуси – прозрачно, пълно засенчване няма да работи. Освен това материалът изисква използването на специални крепежни елементи.

Керамопласт – има ниско тегло, лесен за монтаж, издръжлив, не издава шум по време на дъжд, биостабилен. Минуси – изисква специални крепежни елементи за монтаж, опасност от пожар, става крехък при минусови температури.

Керамичните плочки са екологично чист материал, който е устойчив на всякакви немеханични въздействия. Плочката е огнеупорна и не издава шум при дъжд. Минуси – много тегло, висока цена, наличието на някои трудности при монтажа.