Изберете страница

Алгоритъм на работа при ремонт на покрив

05.21.2021 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Пълния списък на реконструкциите на покрива може да бъде представен под формата на специфичен алгоритъм на работа при ремонт на покрив, който включва:

Ако трябва да се извърши цялостна преработка, старата конструкция се демонтира и се издига нова. Ако ремонтът е частичен, тогава повредените части се сменят. В зависимост от вида на покрива се формира различна стъпка на решетката, за азбестоцимента е 75 см, а за метални керемиди – около 40 см. Външната страна на гредите е снабдена с контрарешетка, върху която ще бъде прикрепен слой хидро и пароизолация.

При процесът на укрепване на щайгата при ремонт на покрив, се образуват допълнителни дистанционни елементи, които разпределят тежестта по различен начин. Работете за укрепване на долините и стрехите, където най-често се образува застой на сняг. С помощта на здрава щайга могат да се решат възможни проблеми.

Процесът на укрепване на носещите конструкции на гредите със скоби, болтове, облицовки, допълнителни стълбове.

Работете по създаване на вентилация на покрива, което може да се направи по няколко начина. Създаване на допълнителни прозорци в покривната повърхност или поставяне на отвори за въздух близо до корниза на външната стена. Системата за обмен на въздух трябва да бъде от край до край, така че да няма натрупване на въздух в „торбите“ и неговата стагнация.

Процесът на изолиране на покрива с помощта на топлоизолация, която може да бъде поставена между гредите или под тях. Важно е да се монтира пароизолационен слой, който след това се обшива с довършителен материал. Следвай алгоритъм на работа при ремонт на покрив.

Съвети и трикове при ремонт на покрив

Ако реконструкцията се извършва на плосък покрив, тогава е важно правилно да се организират склоновете, по които водата ще се оттича в дренажната система. Този нюанс ще увеличи експлоатационния живот на покрива и ще помогне за по-опростен и лесен процес на ремонт. Най-простият вариант за създаване на такъв наклон е клиновидни изолационни плочи. Те се полагат върху основата на покрива или слой топлоизолация, важно е наклонът да бъде равен на 1,5%. Ако се окаже, че издържа на такъв наклон, тогава водата не застоява и се оттича добре. Това помага да се съхрани покривният материал възможно най-дълго и да се спести излишен покривен ремонт.

Ако покривът не е бил предварително изолиран, тогава, е необходимо напълно да се разглоби покривния слой. Ако покривът е частично изолиран, тогава непокътнатият материал може да бъде оставен, а останалите да бъдат заменени. Обикновено покривите са изолирани, основата е направена от шперплат, OSB и стоманобетонни листове. ремонт на покрив

Материали. Изграждане на покрив

За извършване на работа по реконструкция на плосък покрив отличен материал е пенобетонът, който се превръща в буферна зона за пара. Този механизъм ви позволява да не нарушавате хидроизолацията и топлоизолацията, което помага да се запази покривният лист в оригиналния му вид в продължение на много години. Важно е при работа със стария покрив и неговото покритие да премахнете всички неравности, завои и изпъкналости. Ремонт на покрив. Полагането на нов покрив трябва да се извършва върху основа, която вече е напълно подготвена. Първата стъпка е полагането на нова хидроизолация и вече върху нея можете да монтирате всякакъв вид покривни материали.

Ако плоският покрив не се е оправдал и има нужда да се направи скатен покрив вместо него, тогава можете да издигнете нова рамка върху него. Гредите са ферми, които са направени от профил. Лесно и удобно е да работите с тях и веднага след изграждането на рамката можете да монтирате нов покрив. Профилът от поцинкована стомана е много надежден за такива случаи, тъй като не се влошава от условията на околната среда.