Изберете страница

Аератор на покрива. Монтаж на аераторите върху мек покрив

01.02.2022 | Ремонт на покриви | Ремонт на керемиди | Хидроизолация на покриви

Въздухът, наситен с пари, натрупващи се във вътрешните слоеве на покривната торта, трябва да се отстрани. В противен случай, поради температурната разлика, влагата под формата на конденз ще се утаи върху гредите и изолацията, съкращавайки живота на покрива. Следователно вентилационната верига е един от задължителните конструктивни елементи на всеки тип покрив. Аератор на покрива.

Как аераторите участват във вентилационната верига на мек покрив

Важно е да се разбере, че вентилационната система на таванските и таванските помещения работи на принципа на естествената тяга, въз основа на разликата между вътрешното и външното налягане, и следователно трябва да бъде изчерпателна.

Технологията на Döcke PIE мека битумна покривна вентилационна верига предвижда наличието на няколко елемента:

Вентилационната междина между рафтовата система и щайгата, действаща като канали, през които се организира движението на въздушните маси;

Перфорирани софити (панели за подреждане на корнизи), осигуряващи приток на свеж въздух от атмосферата;

Аератор, изпълняващ функцията за отстраняване на излишната водна пара от подпокривното пространство.

Отличителни характеристики на аераторите Deke:

Увеличена (в сравнение с аналозите) площ на вентилационния отвор.

Аераторът на билото може да се използва с или без филтър. Филтърът може да се отстрани по време на употреба за почистване или смяна.

Ширината на аератора на билото е съобразена точно с ширината на плочката за билото на стрехите, поради което не е необходимо да се подрязва при монтиране на аератор, за разлика от някои аналози.

Ниската височина (за разлика например от покривните канали от тръбен тип) предотвратява образуването на конденз по стените на самия аератор и не изисква допълнителна работа по неговата изолация.

Аератор за било Döcke PIE и правила за монтажа му върху мек покрив

Döcke PIE хребетни въздуховоди:

Предназначени за хоризонтално разположени било на скатни покриви с ъгъл на наклон от 12° и повече.

Произвеждат се в метрови дължини, за които производителят предвижда специални крайни канали.

Монтажът на билен въздуховод е последният етап от подреждането на мек покрив и се извършва едновременно с подовата настилка от билото-корнизни плочки, които, между другото, не трябва да се режат, тъй като продуктите първоначално са адаптирани към ширината на херпес зостер.

Как правилно да подготвим основа за аератор на билото

Аератор за билото – трябва да покрива цялата дължина на билото. В този случай е изключително важно правилното подреждане на участъка на кръстовището на двата склона.

Почти по цялата дължина между тях трябва да остане свободна лента с ширина 5 см. За това или предварително се осигурява необходимата дупка при подреждане на непрекъсната подова настилка, или се пробива.

Плътното закрепване на склоновете се извършва само от двете страни на фронтона, докато ширината на тази секция не трябва да бъде по-малка:

сумата от ширината на предния надвес и ширината на стената, върху която пада тази секция;

30 см на кръстовището с улука на долината или на кръстовището със стената.

Въпреки наличието на непрекъснат участък, монтажът на аератор на билото се извършва без вдлъбнатина, директно от ръба на фронтонния корниз.

Инструкции стъпка по стъпка за инсталиране на хребетни въздуховоди

Възможно е да започнете да инсталирате аератора на билото само след приключване на полагането на обикновени декоративни плочки, а повърхността, която преминава под въздуховода, също трябва да бъде напълно покрита.

За фиксиране около периметъра са предвидени отвори, в които се завинтват специални самонарезни винтове с дължина 5 см.

Върху повърхността на аератора на билото плочките, разделени на квадрати, се заковават с припокриване от 50% от дължината им.

Забележка! Монтирането на аератор на билото ще направи вентилационната система ефективна само в комбинация с перфорирани софити, разположени по периметъра на стрехите.